terasa di perbodohkan.

rasa seperti nak menaip dalam bahasa ibunda buat yang kesekian kalinya. leulz. dah berapa hari rasanya tak tulis sesuatu di twitter. dan buat kali yang ke berapa entah, aku rasa bebas dari satu lagi tanggungjawab sosial aku di dunia maya. dan buat masa sekarang, aku kurang bercakap. kurang berinteraksi. dan juga sebenarnya agak pissed off dengan pasca-bayar celcom. aku subscribe rm 50 permonth. dan apa yang aku guna, tak sama dengan nilai yg aku bayar. sehingga hari ini, aku hanya hantar dalam 200 text, sepanjang 15 hari di bulan julai, dan membuat panggilan telefon selama lebih kurang 10 minit, ayuh mari bina kira-kira matematik :

200 x 12 sen (celcom rate) = 24 ringgit.
10 x 15 sen  (celcom rate) 15 ringgit

so total ialah dalam rm 39 + termasuk cukai and tunggakan around rm 5, to tal masih lagi dalam rm 44 aku rasa up to date. dan aku dah unsubscribe data plan tuk celcom since aku dah ada 6gb maxis yg aku subscribe. tadi bila check billing, penggunaan dah rm 94. bengang pun ada. the hell aku guna sampai rm 94, look, aku bab2 data ni, bab2 calling ke, aku tau aku guna banyak mana, aku send text this month sampai 200 text adalah sebabnya, dan ini hasil aku dapat, bila tgk bill, takde itemized punya item, which is aku call sapa, send sms kat sana and so on. bengang kot. rm 94 tuk 200+ txt dan 10 minit call.

baiklah, kita tgk next month mcm mana, maybe aku akan catat semua sekali call n text aku, berserta kiraan matematik, dan kalau bill tak memuaskan hati, akan aku argue benda ni dgn celcom. sebenarnya, nak di ikutkan, sepanjang taun lepas, aku tak berapa call n sms sangat, tapi ada dataplan, yet bill aku 150-200 setiap bulan, sbb aku tak pernah amik peduli, dan lepas aku unsubscribe, bill masih datang dgn harga 100. and bulan ni rm 94, mcm tak potong je dataplan ni, takpe, we'll see. we'll see.

sebenarnya aku tak berkira, kalau aku ni jenis berkira, maybe aku akan buang satu phone aku, maybe guna tab tuk call and sms and tu je aku guna. amik plan paling rendah, rm 30, data plan 500 mb rm 10. bayar rm 40. taknak guna sms, guna whatsapps, touch as aku punya 3g call, viber and shits. tapi tak. aku masih bayar rm 150 sebulan untuk 6 gb maxis yang aku sentiasa pakai tak lebih 2 gb sebulan, bayar rm 100 untuk celcom, bayar 140 untuk astro. dan astro masih naikkan harga. terkejut, last month outstanding tak ada, this month ada sbb rate baru, kena bayar advance rm 140, dan another 140 untuk this month.

sebagai customer yang bayar, (aku sedar bukan aku sorang yg bayar, org lain pun bayar) i have to take actions. rasa mcm bodoh2 je bayar, tak la bodoh2, tapi mcm rasanya tiap2 bulan aku bayar extra, guna sikit, dia punya bayar mak aih.

at least aku tak rants kat twitter mcm sesetengah orang lain, or mengadu pada kawan2 yang kerja celcom yg sebenarnya tak berkaitan departmentnya dengan rungutan kau, or tak mintak benda pelik2, bayar rm 15, tapi nak servis rm 150, tak. aku masih punya otak, aku juga berkerja dalam bidang ni, tak seperti orang lain. tak ada otak. marah-marah tak tentu hala, di perbodohkan dengan free itu dan ini takpa mengetahui diri terikat dengan kontrak yang tak nampak serta bayaran berganda.

jadi, take note, setiap data, setiap minit call, setiap txt. tapi jangan lupa. 3% gov tax, 5% company tax.

sebab apa aku tulis nota ni? sebab aku suka celcom. sbb aku nak guna celcom. whatever it is. tak mcm org itu dan ini, maxis fuck, tm fuck, celcom fuck, tapi sebenarnya..kasihan rasanya nak malukan, guna pon prepaid, berlagak mcm orang kaya, smartphone pun class kedua. apa lagi pengetahuan tentang benda2 mcm ni. sendiri cerminlah. sendiri nilai. mampu ke tak.

my bahasa sucks.
ja

2 comments:

Schazaza Zober said...

yum, bukan ke RM50 tu kita wajib bayar as a yuran service? guna tak guna still RM50. then yang you total up RM44 tu tambah dgn yuran betulla RM94 kan?

ke mcm mana sbnrnye?
sbb im using celcom data plan and also post paid...
but blum rs burden la..

Qayyum Abdul Razak said...

rm 50 tu is u pay the amount. kira mcm u guna, and dia deduct dari situ.

so kata kalau u guna tak sampai 50, still u kena bayar 50, and if u exceed, 50 + the amount u exceed. 50 tu mcm package dia la.

haaa something like that