educational purposes

hello and hi. today i want to teach u all my fellow friends about the internet, connection and simple facts about it. as u all keep on complaining this and that. right.

1. tell u this. the most stable connection establish is yahoo messenger and msn messenger, to detect disconnectivity, simply watch ur YM or MSN tray. if this 2 disconnects, yes ur disconnected from the internet.

2. to check ur stability, always send 10 pings to www.tm.my using ur DOS. -15 is the most stable. the lower number is the better.

3. if ur downloading things from a free server. please do not expect u will get the maximum speed of it. remember, the is always people downloading the same thing using the same server. the only way to test the maximum speed and maximum capacity is to send something within the ISP to ur location or having a special private server or hosting. remember, again FREE server does not guarantee stable and static speed/connection.
that is why the company rate internet is expensive rather than the residential ones. we provide them with static IP and of course, a hosting domain as well.

4. talking about servers. the company connection u must remember, using 1 line is to much for the whole office. thats where ur own servers came in, that is also ur fax line, ur land line, ur internet line. so using 1mb for one office and keep complaining will make u look just stupid.

5. gaming comes in 2 type. 1 is by server, another one is by packet. but both thing is determined the ping stated above and tunnel. and connection depends on the gateway of each sender and receiver.

let me get this as simple as i can in bahasa malaysia :

kabel kalau elok, meaning dalam satu garis yg lurus, membawa data yg tak tersangkut, if kalau cable prob, katalah dalam 100 data di hantar, sangkut 10, so sangkut 10 tu, di hantar 90, so kau akan receive balik 90, itu jadinya lagging, jadi each time data di hantar dan di terima, yg sangkut 10 tadi tu akan sangkut lagi 10 in the next minute, so additional 10 + 10 + 10 + 10. ini lagging dan delay

speed internet bergantung kepada ke hampiran lokasi anda dengan exchange ataupun ibu sawat. lagi hampir, lagi bagus, IP address lagi static lagi bagus. dinamik pun bagus, tapi tak sebagus statik.

dan perlu di ingat,

1 MB speed anda akan terima download speed maxima 170-190 kb
2 MB = 190-220 kb
4 MB = 400-470 kb
5 MB = 470-700 kb
10 MB = 700 kb - 1.3 mb
20 MB = 2 MB - 4 mb

agak mustahil untuk capai tahap maksimum kelajuan itu. cable pun datang masalah jugak. fiber optik hantar data melalui cahaya, cahaya bergerak lurus. kalau cable tu bengkok? faham2 sendiri. kalau rasa nak marah technician buat cable bengkok apa kata anda sendiri cuba pasang.

kalau rosak, rasa2 kalau call 100 tu boleh solve problem, anda silap. anda sebagai user seharusnya tahu permasalahan itu sendiri secara basis. modem, komputer sendiri. kalau mengharap telefon 100, dia sendiri tak turun check kerosakkan itu secara fizikal dan teknikal. apa yg boleh di lakukan hanyalah monitor system. reset dan refresh. tu je tak lebih. tech akan datang dalam masa 72 jam hingga ke 7 hari.

saya tak 100% salahkan technician ataupun engineer. saya salahkan teknologi yg sedia ada. system yg di gunakan pun tak menyeluruh. kalau anda nak kata kami ni tipu duit anda, saya rasa apa yg anda bayar, tak sepadan dengan kerja yg kami lakukan. mcm MLM, yg bayar tu org atas amik. kami di bayar gaji je.

ini belum saya masuk kepada equation dan processing. nanti ada yg kata saya poyo. bukan saya nak poyo. saya cuma nak tunjuk je, siapa sebenarnya yang bodoh. kalau main fb ke twitter ke dota rasa slow, saya rasa ini tak sepenting hospital2, kedai emas, balai polis yg guna sistem 24 online seharitu. tau tak sekarang bedah pon pakai video conference? kalau video tu lagging tgh2 jalan? company hantar bluprint or business data tapi sangkut? kami tanggung tahu? kalau main game pun nak buat rasa nak caci maki saya, saya rasa anda tak hormat saya dan kerja saya.

saya kerja siang malam tuk buat apa yg saya rasa terbaik. jadi sampai sini jelah kot bebelan saya. dari english bertukar ke bahasa melayu.

ini sahaja update saya untuk malam sabtu. bertimbang rasalah. kalau rasa main facebook or game tu lagi penting dari selamatkan nyawa org, apa boleh saya buat. mmg betul hak pengguna. tapi pengguna berotak tau cara komplen berotak.

sekarang siapa bodoh. anda atau saya?

1 comments:

Steven Miracle said...

simply watch ur YM or MSN tray. if this 2 disconnects, yes ur disconnected from the internet. <--- i always disconnected. no internet at all.